6 Cara Syaitan mengoda anak Adam

Posted: 25/03/2012 by Waldan in Dakwah

 

 

Bismillahirahmannirahim

 

Syaitan merupakan musuh utama manusia dan dia telah mengistiharkan perang habis-habisan untuk menyesatkan anak cucu Nabi Adam, sebagaimana firman Allah S.W.T….

 

 “Iblis menjawab : “Kerana Engkau telah menghukum saya tersesat, saya benar-benar akan menghalangi mereka dari jalan Engkau yang lurus… Kemudian saya akan mendatangi mereka dari muka dan belakang mereka, dari kanan dan kiri mereka dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur (taat).” (Surah al-A’raf : 16-17)….

 

1 : Syaitan akan berupaya menjerumuskan Anak Adam ke lembah KEKUFURAN atau KESYIRIKAN… Namun bila Anak Adam selamat dari perangkap ini syaitan akan menggunakan cara berikutnya…

 

2 : Syaitan akan berusaha menjatuhkan Anak Adam ke lembah BID’AH sehingga ia mengamalkan bid’ah dan menjadi ahlil bid’ah… Namun bila Anak Adam tidak mampu diperdaya, maka syaitan akan menggunakan cara berikutnya…

 

3 : Syaitan akan menggoda Anak Adam untuk melakukan DOSA-DOSA BESAR dan menganggapnya REMEH… Namun bila Allah menjaganya, maka syaitan akan menggoda dengan cara lain….

 

4 : Syaitan akan menggoda Amak Adam untuk melakukan DOSA-DOSA KECIL dan menganggapnya remeh…..

 

5 : Syaitan akan menyibukkan Anak Adam dengan perkara mubah atau HARUS sehingga mereka lalai dari perkara pokok yang WAJIB… Namun bila Anak Adam selamat dari perangkap ini, maka syaitan akan menggunakan cara yang terakhir…

 

6 : Syaitan akan menyibukkan Anak Adam dengan AMALAN YANG RENDAH NILAI PAHALANYA, sehingga melalaikannya dari AMALAN YANG TINGGI NILAI PAHALANYA … Dan Anak Adam itu merasa yang dia telah MELAKUKAN YANG TERBAIK…. Demikian seterusnya (Lihat Madakhilus Syaithon ‘alas shalihin 9-10)….

 

Bila ada seorang yang selamat dari enam perangkap syaitan tersebut, maka dia termasuk hamba Allah yang IKHLAS, yang tidak dapat digoda oleh syaitan dengan taufiq dan hidayah dari Allah Subhanahu wata’ala…..

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s