Manusia Itu tidur, bila mati baru terjaga

Posted: 15/12/2011 by Waldan in Taulan dan Iktibar

 

 

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ

Manusia itu, semasa hidupnya seringkali terpukau dan terpegun dengan nikmat dunia, seakan di alam khayalan saja mengejar nikmat yang sementara: harta, pangkat, kekayaan dan kalau remaja, hanyut dalam arus hiburan terlampau, pergaulan bebas, dengan cinta sesama remaja… Mereka tidak mahu ambil tahu tentang agama, halal atau haram sama sahaja kepada mereka… APA YANG PENTING IALAH MEREKA MAHU BERSEDAP-SEDAPAN sementara hidup ini…

 

YA, MATA MEREKA MEMANG TERBUKA, membawa erti mereka sedar, tidak lupa, tidak tidur…. tetapi itu hanya mata zahir, sedangkan MATA HATI mereka tetap tertutup rapat…. rupanya M E R E K A  T I D U R….Tidak mampu mentafsir dengan tafsiran yang sebenar-benarnya yang mana haq yang mana batil… yang mana betul yang mana salah….

 

Sesudah dibuai di alam mimpi yang nyata, sesekali terhentak, tersedar seketika, namun kembali ke asal semula dalam sekelip mata saja, mengulang2 sejarah kesilapan yang sama, entah sampai bila mahu begitu…. Kenyataannya begitulah majoritinya sifat manusia sekarang, masih lagi tidur tidak sedar2, hanyut lagi dengan dunia…  Ia berulang2, sehingga satu ketika IZRAIL DATANG BERKUNJUNG TANPA MEMBERITAHU, meregut nyawa mereka dan menghantar mereka ke alam barzakh….

 

Apabila Mungkar dan Nakir datang menghentak tubuhnya hancur lebur, barulah mula menggosok2 mata terjaga dari khayal yang panjang… Baru mula mencari jawapan dari soalan2 yang sudah bocor sekian lama, baru mahu menyedari kenapa diri di palu sebegitu rupa, dan saat itu barulah mahu menangis seenak enaknya mencari tuhan memohon keampunan…. Ya, saat mati barulah ia terjaga dari apa yang telah dikerjakan di alam khayal sebelum ini…

 

KEMUDIAN, APABILA MEREKA DIHUMBAN KE DALAM NERAKA ALLAH, Al Quran menceritakan dalam Surah Al Faathir: ayat 37: “ Mereka berteriak dari dalam neraka “Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami, niscaya kami akan mengerjakan amal yang soleh berlainan dengan apa yang telah kami kerjakan (di dunia dulu)..” Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir, bagi orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan? Maka rasakanlah azab Kami, dan tidak ada bagi orang2 yang ZALIM seorang penolong pun..”

 

Namun jika di sana nanti saja BARU HENDAK TERJAGA, eloklah persiapkan diri awal2 membina otot2 badan yang kuat bagi menahan pukulan dan hentakan tangan Malaikat yang pastinya sungguh kuat dan tanpa belas kasihan….

 

Kalau anda terasa otot2 anda tidak mampu dibina sekuat itu, LEBIH BAIK anda perlu TERJAGA seawal-awalnya di dunia lagi… Mari kita usaha untuk bangkit dan terjaga di dunia lagi, usah terikut dengan mainan politik syaitan yang menyesatkan, jangan lagi kita terpedaya dan hanya terjaga dikejutkan Mungkar dan Nakir bila mati nanti…. Namun bagi sesiapa yang MERASA DIRINYA kuat, kamu mungkin boleh menahan dan membalas kembali pukulan2 dan hentakan2 Malaikat di alam barzakh nanti, SILAKAN…. TIDURLAH LAGI, anda tak mahu kejutkan….

 

” Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung denganMu daripada azab neraka jahanam, daripada azab kubur, daripada fitnah semasa hidup, fitnah semasa mati dan fitnah al-Masih Dajjal ”

Salinan: Ustaz Ramli

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s